Info

Tradicionális Karate Shotokan Egyesület 

Számlaszám: 11713005-20390327 (OTP)
Adószám: 18114373-1-42

@: office@jks.hu
Tel: +36/20/2032913 

Képaléria

Hirdetés

A tej segíthet a fogyásban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. február 14. hétfő, 14:59


2011. február 14., hétfő, 15:09 
Szerző: hvg.hu


Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzorának és munkatársainak a Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban publikált kutatásából.

A kutatók azért indították el vizsgálatukat, mert a nők zöme úgy véli: a tej hizlal, s ezért inkább kiiktatják étrendjükből. Azt, hogy ez a tengerentúli vélekedés mennyire határok nélküli, jól mutatja a Tetra Pak Hungária Zrt.-nek a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével készített felmérése, melyből kiderült, hogy mi, magyarok is helytelenül gondolkodunk a tejjel kapcsolatban. A reprezentatív vizsgálat során megkérdezettek 37 százalék vélte ugyanis valósnak az állítást, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz és további 30 százalék volt bizonytalan a kérdést illetően, holott tény, hogy egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg.

Mára nemcsak a tengerentúlon, de Európában is népbetegséggé vált a túlsúlyosság: minden második ember küzd súlyproblémákkal, amely a jövőben még roszzabb lesz. Egy korábbi, hat évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője. Emellett a fogyókúrázók megfigyelésével azt is megállapították, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló alacsony energiatartalmú étrenden diétázók sikeresebben érték el a megfelelő testtömeget azoknál, akik csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak.

Stuart M. Phillips professzor és munkatársainak tanulmánya mutatott rá arra, hogy a tejfogyasztás igencsak jótékony hatással van az ideális testtömeg elérésére és megőrzésére. Azt eddig is tudtuk, hogy egy pohár teljes tej mindössze 150 kalóriát tartalmaz, a zsírszegény pedig ennek felét. Az amerikai sportorvosok most azt is bebizonyították: a tejivás fogyaszt. Megfigyelték ugyanis, hogy napi két pohár tejet fogyasztó, fiatal nők 12 heti súlyemelő gyakorlat alatt több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta.

A kutatók azért ismételték meg a vizsgálatot a hölgyeken, mert ők bevallották azt a téves aggályt, hogy hizlalónak tartják a tejet, ezért nem is fogyasztják. A fitneszteremben a vizsgálat résztvevői a terhelés megkezdése előtt már két órája nem ettek vagy ittak semmit, legfeljebb vizet. A súlyok kinyomása, illetve húzása, valamint erős lábgyakorlatok után a nők egyik csoportja fél liter zsírmentes tejet kapott, a másik csoport pedig ugyanannyi energiaitalt. „A tejet ivó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek az edzés végére. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét és ezzel az egészségüket” – ismertette a kutatás eredményét Matos Lajos, az ismert kardiológus szakember.

A hír nem csak a súlyukra figyelő nők számára örömteli, de segítséget nyújt a gyermekkori elhízással szembeni harchoz is, mely gyermekgyógyászok szerint szinte minden országban növekvő problémát jelent. Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthetjük a súlycsökkentést, ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet.

 
RocketTheme Joomla Templates